Torsdag den 03. januar 2008 på Berlingske.dk

Danskerne søger halvsøskende som aldrig før

Interessen for slægtsforskning kan være en af forklaringerne på, at danskerne i stigende grad søger efter halvsøskende.

Af Søren Bo Lylloff

På to år er antallet af danskere, der søger forsvundne halvsøskende gennem organisationen Netdetektiverne.dk, mere end fordoblet.

I år 2005 behandlede internetprojektet Netdetektiverne.dk 350 sager om året. Fire procent af disse sager relaterede den gang til personer, der havde et ønske om at finde en halvsøster eller halvbror. Tallene for 2007 viser, at eftersøgninger på halvsøskende nu udgør 10 procent af alle eftersøgninger.

- En af forklaringerne på, hvorfor vi netop modtager mange efterlysninger på halvsøskende i disse år, kan være interessen for slægtsforskning samt en voksende interesse for at kende hele sin kreds af biologiske relationer – også selvom det ”kun” er halvsøskende, fortæller projektets leder Kim Henrik Larsen.

- Flere mennesker får kendskab til slægtsforskning. Mulighederne for at søge er blevet bedre, da de fleste kirkebøger nu er blevet digitaliseret og lagt ud på nettet. Men det er stadig svært at finde halvsøskende. Netop sværhedsgraden kan være forklaringen på, at mange nu henvender sig til os for at få hjælp, fortæller han.

Kim Henrik Larsen oplever, at det oftest er kvinder i 60-års alderen, der leder efter halvsøskende.

- Grunden kan være kærligt ”pres” fra børn, der gerne vil lære familiemedlemmer at kende. Det er ikke nok at høre historien om, at morfar også fik børn i et andet ægteskab. Nysgerrigheden for personens udseende, opvækst og personlighed vil tilfredsstilles. Det er virkelig blevet ”in” at have kontakt til alt hvad der er familie, siger Kim Henrik Larsen.

- Det kan også være, at vores klient har gået det meste af sit voksenliv og tænkt over, at det kunne være interessant at møde halvsøsteren eller halvbroderen, og nu hvor man er kommet op i årene, skal der enten gøres noget ved det, eller også skal ideen droppes igen. Og mange beslutter sig åbenbart for at prøve at få sagen opklaret og møde vedkommende, forklarer Kim Henrik Larsen.

Det er gratis at henvende sig og få sin sag behandlet igennem internetprojektet, der har en opklaringsprocent på omkring 40 procent og i gennemsnit er cirka 3 måneder om at færdigbehandle en sag.

© Berlingske Tidende og Netdetektiverne

Tilbage