Alt for damerne, nr. 24, 12. juni 2008, forsiden samt side 46, 50 og 51

Alt for damerne nr. 24 - 2008 Mødrene er sværest at finde

Det er især kvinder i 30'erne der opsøger Netdetektiverne.dk for at finde deres biologiske bagland. Når kvinderne selv får børn, melder spørgsmålet sig: Hvordan kan man give et barn væk? Frivillige netdetektiver hjælper dem med at finde deres biologiske familie og få svaret.

De 16 frivillige detektiver hos Netdetektiverne.dk bruger deres fritid til at opspore forsvundne personer. Lillian Taylor er en af dem, der leder efter både biologiske forældre, søskende, bedsteforældre og anden familie.

Hun er selv tidligere børnehjemsbarn og har ikke kendt sin fars familie. Derfor gik hun i gang med at finde sin familie på sin fars side. Hendes søgning lykkedes. Og i dag mødes hun hver tredje måned med kusiner og fætre.

- Hvis jeg kunne finde dem, kunne jeg nok også hjælpe andre, der leder efter familie, fortæller Lillian Taylor.

Hun begyndte som almindelig netdetektiv og tog alle slags sager, men i dag har hun sammen med sin mand, Barry Taylor, specialiseret sig i de engelsksprogede sager og sager med børnehjemsbørn som hende selv.

Arbejdet foregår for det meste ved computeren. Netdetektiverne stiller blandt andet diverse databaser til rådighed for deres frivillige.

- I øjeblikket sidder jeg med en sag, hvor en ung mand i England leder efter sin danske søster.

Et usædvanligt fornavn for eksempel kan gøre forskellen på, om en sag bliver løst eller ej. Det sværeste er helt klart at finde kvinder, fordi de ofte dropper pigenavnet og tager mandens efternavn, når de bliver gift.

Lillian Taylor understreger, at det at være netdetektiv kræver, at man er hjælpsom, tålmodig, empatisk og har sjælen med i det.

- Desuden er det meget nødvendigt at acceptere, når det ikke lykkes at løse opgaven. For det sker selvfølgelig.

Brikker i et puslespil

Organisationen Netdetektiverne.dk modtager hvert år mere end 400 efterlysninger på savnede personer. Størstedelen af sagerne er fra voksne, som blev bortadopteret som børn og nu ønsker at vide, hvem de i virkeligheden er børn af. Ifølge projektleder Kim H. Larsen er størstedelen født før 1973, som er året, hvor den fri abort blev indført i Danmark.

- De blev født ind i familier, som ikke havde overskud til dem og derfor bortadopterede dem.

Nu søger de at få samlet de sidste brikker i deres identitetspuslespil, som har været usamlet hele deres liv, fortæller Kim H. Larsen.

- Mange af vores klienter er kvinder midt i 30'erne, som aldrig har mødt deres biologiske forældre. Nu har de selv fået børn og kan ikke forstå, hvordan man kan give det vigtigste i sit liv væk til en fremmed. De vil gerne forstå, hvilke problemer deres forældre var ude i, som tvang dem til at træffe denne svære beslutning. Desuden er det vigtigt, når man bliver voksen, at vide, hvilke ligheder man har med sit biologiske ophav.

Netdetektiverne.dk er et frivilligt internetprojekt, som har eksisteret siden 2001. De modtager kun indsendelse af nye oplysninger et par gange om året, da de ellers vil drukne i sager.

- Vi har opklaret lidt over 700 sager ud af 1.800, det betyder, at omkring 40 procent af sagerne bliver løst, siger Kim H. Larsen.

Tilbage

(c) Copyright. Artiklen må ikke kopieres eller gengives på nettet eller i andet medie.